Mielihalut

Mielihalut

Ensinnäkin, on hyvä asia, että on olemassa asioita, joista pidämme vaikka hullun lailla. Mielihalu voi olla ruokaa, juomaa, seuraa, pelaamista, työntekoa, tapa toimia ja elää. Kaikki hyvin niin kauan kuin niistä on iloa, virkistystä, vaihtelua, nautintoa, niin kauan kuin niistä ei tule pakkotekemistä, muuta elämää häiritseviä kiusalaisia.

Moni joutuu kuitenkin toteamaan, jos tohtii asiantilaa edes tunnustamaan: ”Apua, olen koukussa”. Monestikaan emme edes ole tietoisia riippuvuuksistamme, vähättelemme niitä ”mitä nyt pari viinilasillista ruuan kanssa – joskus…”. Ihminen voi addiktoitua melkein mihin tahansa, vaikka kymmenen uutisiin. Onneksi suurimmasta osasta riippuvuuksia ei ole sen kummempaa  haittaa eikä harmia.

Mutta entäs jos on?

Tupakka, alkoholi, nuuska, sokeri,  ruoka, seksi, lääkkeet, huumeet…  Ei ihminen ensimmäistä alkoholilasillista juodessaan suunnittele ryhtyvänsä suurkuluttajaksi, kaappijuopoksi tai alkoholisitiksi, niin vain käy monelle – huomaamatta.

Meillä on myös addiktiota aiheuttavia tapoja toimia ja uusia tulee lisää koko ajan. Nyt puhutaan  jo hyvinkin huolestuneina riippuvuutta aiheuttavasta teknologiasta. Kun katsoo katukuvaa, ennen monen kädessä ollut tupakka on vaihtunut kännykkään. Tutkimukset osoittavat, että perheen koirakin ymmärtää että älyvehkeitään näpräävä ihminen ei ole paikalla, vaikka istuukin vieressä. Ja usein vieressä istuu vuoroaan odottava lapsi.

Amerikkalaisen iPhone-puhelimien käyttöä koskevan tutkimuksen mukaan tutkimukseen osallistuneet opiskelijat olivat niin vahvasti älypuhelimiinsa addiktoituneita, että sanoivat mieluummin luopuvansa suihkusta, hampaiden pesusta, suklaasta tai seksistä kuin puhelimestaan. Muutama vuosi sitten kauhistelimme, miten kiinalaisia nuoria vietiin kännykän vieroitusleireille. Nyt alamme olla Suomessakin saman ongelman edessä – jotain apuja pitää keksiä ja pian. Eikä pelkästään nuorille.

On hyvä tietää, että addiktoitumiseen on tarvittu uudestaan ja uudestaan toistuvia tilanteita  oppimiseen. Myös irtipääsyyn tarvitaan oppimista, poisoppimista. Jos jokin asia toistuu joka päivä ja haluaa siitä eroon, se onnistuu kolmessa viikossa, kun ei kertaakaan sorru tekemään vanhalla tavalla. Jos sortuu, ei se maailmaa kaada, mutta on hyvä varautua aloittamaan laskut alusta.