Meditaatio ja Mindfulness

Moni kysyy tälläkin hetkellä, ehkä sinäkin, miten löytää tasapaino ja rauha omaan elämäänsä kaikkien muutosten, odotusten, vaatimusten ja kiireen keskellä. Miten oppia elämään ihan tavallista hyvää elämää.

Voisiko matkanteko, nautittava matkallaolo olla tavoite, se varsinainen elämä eikä laput silmillä jonkun perässä loputon  juokseminen – siellä perillä, sitten joskus kunhan sinne asti jaksan, on palkinto. Jos on. – Matkallaoloa on eniten elämässä, siihen kannattaa satsata. Perille satamaan, tavoitteisiin pääsee paremmin, kun on aikaa matkalla panna merkille majakkojen lähettämät viestit eri suunnista ja keskittyä itse purjehtimiseen.

Arkemme tarvitsee suvantoja. Etsi tietoisesti keinoja pysähtymiseen ja hiljentymiseen, ihan tavallisen elämän keskeltä.

Metsä on suomalaisen kirkko; metsä hoitaa meitä. Samoin sauna. Moni hiljentyy huomaamattaan tehdessään käsillään jotain mieleistä. Eipä ihme että rakastamme mökkejämme. Arjen tekemisistä tulee sielunhoitoa: käsin tiskaaminen, ruuan valmistaminen, halkojen hakkuu, saunanlämmitys, kalaverkkojen selvittäminen – olen osa kaukaa tulevien traditioiden ketjua. – Kakkoskotien mukavuudet tosin uhkaavat viedä tämän meditaatio-mahdollisuuden.

On monia tapoja meditoida, jokainen löytää varmasti omansa ja tarvitessaan myös ohjaajansa. Joogalla ja meditaatiolla on ikivanhat juuret idässä. Ehkä vähän yllättävää: Beatlekset tekivät tämän tradition laajalti tunnetuksi länsimaissa, erityisesti nuorison keskuudessa.
 
Mindfulness on taas samoista juurista, länsimaissa kehitetty hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittamista. Se  on ollut ja on monelle keino löytää itsensä edes muutamaksi hetkeksi päivittäin. Ja löytää myös keskittyvämpi ja harmoonisempi ote työntekoon ja koko arkeen.

Viisas ystävämme, Nalle Puh on sanonut: ”Se mitä tarvitaan matkan varrella, se löytyy matkan varrelta”.