Aivoruokaa

Tarvitsemme sananmukaisesti aivoruokaa, sillä vatsassa asuvat toiset aivomme. Kuinka lienee edes mahdollista, että vasta nyt on huomattu, että koko ruoansulatuskanavaa suusta peräsuoleen asti peittää aivojemme hermosoluja vastaavat solut. Tämä ”järjestely” on mahdollistanut aivojen korkeampien toimintojen kehittymisen. Jos aivot joutuisivat itse ohjaamaan myös ruoansulatuselimistön tuhansia tehtäviä, eivät ne muuta ehtisikään. Voisi ehkä ajatella niin, että siinä vaiheessa kun ihminen hyppäsi puusta alas ja KÄSI vapautui KÄSIttämään, aivoista tuli johtaja ja vatsaan evoluutio kehitti armeijan apulaisia (aivojen koko kun ei voinut suurentua luisen synnytyskanavan asettaessa lapsen pään koolle rajat.

Aivot ja ja vatsa ovat toisiaan täydentävä kokonaisuus ja suolistobakteereilla on hyvinkin merkittävä vaikutus myös varsinaisiin aivoihimme. Kun ravitsemme suolistomme hyviä bakteereja, se kohentaa kokonaishyvinvointiamme.

Mutta mikä on hyvää ruokaa ja mikä ravitsisi aivoja parhaiten?

Miten ruuasta onkaan tullut niin vaikea asia. Tavallinen syöjä on ihan ymmällään minkä ohjeen ja viranomaisen näkemyksen mukaan pitäisi syödä kun ohjeiden antajat ovat tukkanuottasilla keskenään. Vaikka söisi kuinka pyöreän ruokaympyrän mukaan, vaivoja tuntuu riittävän. Meillä Suomessa on enemmän vatsavaivaisia kuin missään muualla maailmassa ja sairastuneiden määrä kasvaa vuosi vuodelta.

Ravintoa aivoille

Rasvojen aatelia

Pähkinät, mantelit, siement, oliivit, avocado. Mikä terveellinen rasvapommi!
Ihminen voi nääntyä hyvien rasvojen puutteesta ja olla samanaikaisesti ylipainoinen.

Pysähdypä hetkeksi miettimään...

1. Ruokarytmit kohdilleen: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen tai iltapala. Syö istualtaan, mieluiten tekemättä muuta kuin keskustellen silloin kun on seuraa. – Ruokarauha!

2. Tee mahdollisimman usein ruoka kotona perusruokatarvikkeista. Silloin tiedät mitä syöt. Me sanomme/uskottelemme käyvämme töissä hankkiaksemme leivän! Entäs jos ei ole aikaa tehdä sitä ruokaa eikä syödä sitä rauhassa. – Ainoa löydetty yhteinen tekijä lapsille, joiden elämä on kutakuinkin tolpillaan, on yhteinen ruokailu perheen kanssa. Se on hyvä aikainvestointi, siinä tapahtuu monta hyvää asiaa ja se säästää monelta ikävältä asialta.

3. Syö hedelmä hedelmänä. Smoothie ei ole ateria, vaan välipala. Harva pureskelee mehun joten aivot eivät tiedä syöneensä. Eikä kukaan söisi kerralla ämpärillistä hedelmiä tai kasviksia. Vaikka smoothie sisältää paljon suojaravinteita, siinä valkuaisaineet ja rasvat ovat vähissä eivätkä sitä vinoumaa oikaise tapissa olevat hiilihydraatit eli sokeri (hiilihydraatti = sokeristuva ravintoaine).

4. Juo riittävästi vettä. Mikä on riittävä? Kun olet juonut vettä  ennen kuin ehtii tulla jano; muutaman kerran päivässä pari-kolme desiä kerrallaan.

Syö joka päivä:

  • marjoja, jotain näistä; mustikka, mustaherukka, puolukka, mansikka, vadelma, lakka. Mikä paras? Tutkimusten mukaan monipuolisin taitaa olla mustikka.
  • paljon kasviksia: kaalit (valkokaali, kukkakaali, parsakaali), kesäkurpitsa, tomaatti, varsiselleri, pinaatti
  • juureksia: porkkana, punajuuri, palsternakka, juuriselleri. – Perunako, totta kai silloin tällöin erikoisherkutteluun!
  • viljat; varmoja valintoja hirssi, tattari, kvinoa, riisi. – Vehnä, ruis, ohra, loistoruokaa useimmille, paitsi keliaakikoille. Ja gluteeniherkistyneille, joita virallisesti ei ole olemassakaan, mutta jos olisi, vaivat olisivat moninaisia. Suomessa on muuten eniten vatsavaivaisia maailmassa.
Jean Anthene Brillat -Savarin

Kerro minulle mitä syöt, minä sanon kuka olet.