Ihanat aivosi

Kokonainen kosmos päässäsi – tunnetun maailmankaikkeuden atomien lukumäärää merkitään luvulla 10 potenssiin 100. Ihmisaivojen neuronien keskinäisten kytkentöjen lukumäärää 10 potenssiin 800!

Ihmisellä on melkein kaikkea kaksi; kädet, jalat, silmät, korvat, sieraimet, munuaiset, munasarjat, kivekset, nännit. Suuta ja sydämiä on vain yksi. Ja aivoja – mutta se käsitys ei enää pidäkään paikkaansa – koko ruoansulatuselimistö on kuin toiset aivot ja näillä on hyvä keskinäinen työnjako ja kommunikaatio keskenään.

Miehen aivojen keskikoko on 1375 g, naisen 1245 – ”vain!”, sanoo joku. Kukaan ei käytä aivokapasiteetistaan kuin pienen osan, joten miehellä on enemmän käyttämätöntä…

Aivoillasi on herkät korvat. Kun sanot itsellesi ”tuon minä osaa” tai ”tuota minä en osaa”, olet molemmilla kerroilla oikeassa. Niin tulee tapahtumaan.

Aivot muuntautuvat koko elämän ajan: vanha koira oppii istumaan ihan uudella tavalla koko elämänsä ajan – kun on halukas oppimaan ja säilyy suhteellisen terveenä; verenkierto on erityisen tärkeä.

Arvostamme koneitamme ja aivan erityisesti tietokonetta. Entäs kun päässämme on kapasiteettia miljoonan tietokoneen verran ja ne työskentelevät erikseen ja kommunikoivat keskenään ja osaavat vielä ohjelmoida itse itsensä. On epäreilua aivoja kohtaan sanoa: en osaa, en enää, ei vielä, ei minusta ole, ei minusta tule, ei meikäläinen, minulla on huono pää, mikä kenelläkin, useimmiten moititaan muistia. ”En muista nimiä, mutta onneksi unohdan kasvot…”

Aivojen tämänpäiväiseen toimintatasoon vaikuttaa totta kai perimä, mutta tärkein asia on kuitenkin miten kohtelet aivojasi, miten puhut itsellesi, mitkä ovat päivittäiset elämäntapasi. Ja minkälainen aivojesi käyttäjä olet. Esimerkiksi muistin toimintaa emme huomaa lainkaan kun se toimii; kiinnitämme huomion siihen vain silloin kun unohdamme. Jos unohdat jotain, sano ”muistan kohta” ja kun muistat, muista kiittää!

Tiedätkö sinä miten aivosi voivat? Nyt voit selvittää sen BrainID®-kartoituksen avulla »