Tarina

Neurotieteellinen innovaatio ja käytännön tarve kohtaavat

Sattuma – näin se alkoi

Tämän palveluinnovaation syntymiseen tarvittiin sattuma, vaiko peräti kohtalo…

Mari Aulanko, Bene Oy:n toimitusjohtaja, osallistui lauantaina 11.1.2014 tilaisuuteen, jonne hän melkein jätti menemättä kurjan ajokelin vuoksi. Siellä hän kuuli ensimmäisen kerran BM-Sciencen kehittämästä BrainMind Auditista. Seuraavalla viikolla hän meni kuuntelemaan innovaation kehittäneiden neurotieteilijöiden luentoa, varasi heiltä ajan qEEG-mittaukseen ja raahasi sinne miehensäkin saadakseen toisen mielipiteen. Profiilien valmistuttua ja niistä vaikuttuneena ja innostuneena Mari meni tapaamaan tutkijoita. Tapaamisen yhteydessä hän esitti tiedemiehille ratkaisevan kysymyksen: 

”Voisiko tätä käyttää apuna Itsensä johtamiseen?”
Varmasti voisi, mutta kukaan ei ole käyttänyt.”

Mari alkoi tiedemiesten ohjauksessa testata profiilia omassa työssään esim. pitkässä Viisas johtaminen –valmennusohjelmassa ja yksittäisten ihmisten konsultoinnissa. Erityisen kipeästi apua tuntuivat tarvitsevan monet työssäkäyvät kipuillessaan turvonneiden kalentereidensa kanssa työn ja yksityiselämän aiheuttamien ristipaineiden keskellä.

Profiilin purkamiseen kuului alusta alkaen oleellisen tärkeäksi osoittautuva kahdenkeskinen keskustelu, jolla varmistettiin profiilin ymmärrettävyys. Asiakkaiden palautteet olivat yhtä aikaa sekä hämmästyneitä että kiittäviä, suorastaan kiitollisia: ”Miten on mahdollista, että juuri minä saan tällaista lahjomatonta, luotettavaa tietoa ensimmäisten joukossa maailmassa?”

Jo alkuvaiheessa Mari huomasi, että profiili itsessään on sekä herättelevä että motivoiva – asiakas alkoi kuin luonnostaan keskustelun kuluessa miettiä, mitä hän itse voisi tehdä, mitä muuttaa elämässään, jotta tasapaino löytyy tai että se säilyy. Asiakas itse tietää parhaiten tarvittavat muutokset, mentor ei niitä tiedä, mutta hän osaa kysyä ja kannustaa. Innostava voima muutoksiin ja niiden läpiviemiseen ja/tai pysyvien muutosten tekoon tuntuu löytyvän myös mahdollisuudesta mennä uusintamittaukseen – jo 4 kuukauden kuluttua voi huomata, että muutosta parempaan on todella tapahtunut.

Henkilö saa omia tuntemuksiaan ja mutu-tutkimuksia luotettavampaa tietoa aivotoimintojensa tilasta ja voi mahdollisesti väsyneitä/huonosti kohdeltuja aivojaan yksinkertaisimmillaan hoitaa  tekemällä omassa arjessaan uusia hyvinvointia edistäviä valintoja, mentor tukenaan. On kannustavaa nähdä tekemiensä muutosten nopea vaikutus, se auttaa pysymään tiellä. – Sivuvaikutuksiakin saattaa esiintyä, tiedä häntä vaikka onnellisuus lisääntyisi ja säteilisi ympäristöönkin.

Entäs jos saakin lähes optimaalisen profiilin, onko mittaus ollut turha? Eipä taida olla, kukaan näistä onnellisista ei ainakaan ole valittanut. Ja kakkosmittauksessa käynyt, miten tyytyväinen hän onkaan myönteisiin muutoksiin, joihin hän itse on vaikuttanut – itse itseään johtamalla. Moni on tyytyväisenä kertonut, miten hän huomaa ihan käytännössä omassa jaksamisessaan ison muutoksen. Ja ehkä kaikkein tärkeintä on se että luottaa nyt  itseensä ja kykyynsä tehdä haastaviakin muutoksia.

Muutos tarkoittaa vastuunottoa itsestä; on kyennyt aloittamaan jotain uutta tai luopumaan jostain piintyneestä vanhasta, on kyennyt tekemään muutoksen ja myös pitämään suunnan. Kyllä siitä kannattaakin olla ylpeä.

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä.

Louis Pasteur (1822-1895)

BrainiD® -palvelukokonaisuus on yli 10 vuotta jatkuneen kehitystyön tulos. Bene Oy:n toimitusjohtaja Mari Aulangon tavatessa tutkijat 5 vuotta sitten, tulevan palvelun tieteellinen osuus, innovatiivinen BrainMind Audit® -profiili oli juuri valmistunut. Sen jälkeinen aika on käytetty testaukseen ja profiilin rinnalle tarvittavan palvelun kehittämiseen.

Sitran tuella alkuvaiheessa oli merkittävä, rohkaiseva vaikutus jatkamiseen. Sitran tiedeasiantuntija Madis Tiik perehtyi innovaation tieteelliseen taustaan vakuuttuen tiedemiesten työn korkeasta laadusta ja totesi qEEG-datan tulkintatavan olevan maailmanlaajuisestikin uniikki. Tältä pohjalta oli turvallista jatkaa tarvittavan palvelun kehittämistä.

Tieteellisestä keksinnöstä on vielä pitkä matka kaupalliseen käyttöön. Joulukuussa 2016 perustettiin start up BrainID Oy viiden ihmisen voimin. Olemme uskoneet ja uskomme niin lujasti tämän yrityksen liikeideaan, että olemme antaneet sille sekä aikaamme että olleet valmiita myös rahoittamaan hanketta.

Työsuojelurahasto tuki tuotteistamishanketta avustuksella ajalla 6-9.2018, se nopeutti ratkaisevasti markkinoille pääsyämme. Niinpä olemme nyt lähtökuopissa aloittamassa toimintamme. Voimme luottavaisin mielin tarjota BrainID® -palvelua asiakkaille tietäen, että tämä kokonaisuus toimii.

Unelmamme on, että BrainID® auttaa yksittäisten ihmisten lisäksi myös organisaatioita – ja ajan kanssa koko yhteiskuntaa voimaan paremmin, ensin Suomessa, sitten maailmalla.

Kehittäjät

Innovaation kehittäneet tiedemiehet BM-Sciense:n Andrew Fingelkurts ja Alexander Fingelkurts, identtiset kaksoset, ovat neurotieteiljöitä ja neurofysiologeja, jotka väittelivät Moskovassa vuonna 1998. He tulivat Suomeen vuonna 2000 CIMOn kutsumana ja työskentelivät Teknillisessä korkeakoulussa “The role of dynamic processes in EEG/MEG during multisensory perception and cognition” –projektissa. He ovat asuneet Suomessa siitä lähtien. Heidän tieteellisiä artikkeleitaan on julkaistu kaikkiaan 156 kansainvälisissä tiedejulkaisuissa.

Mari Aulanko on yhdeksän kirjaa julkaissut tietokirjailija, arvostettu kouluttaja, kokenut konsultti ja Bene Oy:n toimitusjohtaja. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteilijä ja sosiaalipsykologi. Hänen vahvoja osaamisalueitaan ovat oppiminen, vuorovaikutustaidot, ihmisten ja itsensä johtaminen sekä muutoksen hallinta. Hän on nyt lainassa BrainID:n toimitusjohtajana.